Как да синхронизираме iOS устройството си с iTunes?


Мнозина навярно знаят, че за да синхронизират своето iOS-устройство  с компютър е нужно да използват iTunes. Но съм срещал много проблеми и въпроси, свързани с въпросната синхронизация. Какво ви е нужно?

1.  iУстройство – iPhone, iPad, iPod

2. Data cable – Това е кабелът, който идва с iPhone, iPad, iPod, когато ги закупувате. Използва се и за зарядно с помощта на адаптер. Желателно е кабелът да е оригинален. Много хора си закупуват по-евтини, неоригинални кабели, които обаче започват да им създават проблеми – устройството се зарежда по-бавно, по-бавно се прехвърлят файлове, понякога връзката прекъсва, може да се появи и дефект в устройството или батерията му от такива кабели.

3. Компютър с Windows/Mac OS. Само те се поддържат от iTunes. Плейърът не работи под Linux. Има хора, които ще кажат, че са виждали и под Linux. Това е така, има програми, които могат да го пригодят да тръгне. Но тук думата „работи“ е силно казана, защото много от функциите му не могат да се използват.

4. iTunes – Изисква Windows/Mac OS X

Синхронизацията бива 2 вида – с помощта на Data Cable и безжична. За да синхронизирате безжично обаче, първо трябва да синхронизирате с кабел и да активирате съответната опция. При синхронизацията с кабел по-бързо се прехвърлят файловете, докато безжичната зависи от интернета и рутера, който ползвате.

Стъпки при синхронизацията с помощта на Data Cable:

1. Стартираме iTunes.

2. Свързваме iУстройството с компютъра, с помощта на Data Cable. След малко в iTunes ще Ви излезе иконка на Вашето устройство.

3. Кликвате на иконката, за да влезете в устройството си през iTunes. Най-долу, ако Ви прави впечатление, има лента за паметта. Показва колко от паметта на устройството е използвана и за какво. Ако прехвърлите лимита, няма да можете да синхронизирате!!! Отгоре трябва да са Ви показани  10 таба, всеки от които има своето предназначение при синхронизацията. Започваме подред:

  • Summary  – Този таб Ви предоставя обобщена информация и настройки на устройството. Можете да видите името на устройството, версията на операционната му система, нивото на батерията, да ъпдейтнете устройството, да му направите бекъп. Скролирайки надолу по страницата можете да видите настройките на бекъпа, а също и някои допълнителни настройки. Ако желаете да синхронизирате iУстройството си с компютъра чрез Wi-Fi трябва да сложите тикче на опцията Sync with this iPhone over Wi-Fi. Избраните настройки не са записани все още. Ако искате да ги запишете, трябва да натиснете бутона Sync. Естествено, можете да настроите и другите неща по другите табове и накрая да натистене Sync, за да Ви се запише всичко наведнъж!
  • Info – Този таб се използва за синхронизиране на информация – контакти, мейл, събития в календара, notes (бележки), bookmarks и т.н. Повечето от тази информация се синхронизира автоматично чрез iCloud, затова няма да се спирам по-подробно.
  • Apps – Това е наистина важен и често използван таб. Може би по използване го бие само табът за музиката. iTunes Ви дава възможност да разглеждате Apple Store и ако ви хареса някое приложение, да го свалите. Така Вие го имате сейфано в iTunes. Именно през този таб става инсталирането на такива приложения в iУстройството Ви с помощта на iTunes. Но това не е всичко. От тук можете да изберете и кои приложения да деинсталирате. Всичко това става в левия списък с приложения. Съответно цъкате install на приложенията, които искате да инсталирате и remove на тези, които искате да премахнете. Появяват Ви се надписи will install и will remove, нали? Това е така, защото все още промените не са влезли в сила. За да влязат в сила, трябва да изберете Apply. Ако продължите да скролирате надолу, ще Ви излязат приложенията, които имате инсталирани на iOS устройството, и които използват различни документи (например Pages, Keynote, Numbers и др.). Точно тук е мястото, където можете да синхронизирате документи от тези програми и да ги свалите на компютъра си или на телефона си, използвайки бутоните Add (За добавяне от компютъра към телефона) и Save to (В обратна посока – прехвърляне от телефона към компютъра).
  • Tones – Тук се синхронизират ringtones, които имате записани в iTunes. Можете да създадете собствен ringtone или да закупите такъв от iTunes. (Първият вариант може да бъде по-полезен за джоба Ви и по-ефектен!!!) В този таб има цели 2 опции – All tones (всички тонове) и Selected tones (само избраните тонове). Ако изберете втората опция трябва да сложите тикче на тоновете, които искате да синхронизирате. Nice, a? Файловете още не са прехвърлени, нужен Ви е бутонът Sync. (Надявам се, вече знаете колко е важен този бутон)
  • Music – Това е най-използваният таб за меломаните (Като мен, признавам си!). Той се използва за прехвърляне на музика от компютъра към телефона. (само в тази посока) Можете да прехвърлите вече създаден плейлист, песни от определен албум, от определен жанр или от даден изпълнител. Това си е лично Ваш избор. Просто слагате тикче на желаните плейлисти/изпълнители/жанрове/албуми. За прехвърлянето се изисква натискане на бутона Sync. Как се създава плейлист???
  • Movies – Използва се за синхронизиране на филми и клипове между компютъра и iУстройството. Можете да изберете опцията Automaticali include: all movies (за всички видеа) N recent (за N брой видеа, които сте добавили последно). Другия вариант е просто да сложите тикче на желаните видеа. А можете и да добавяте от Playlist. Нужен е бутонът Sync.
  • TV Shows – Синхронизация на TV шоута, към които сте се абонирали. От опцията automatically include избирате кои да добави автоматично – негледани, всички и колко броя, а също и от кои шоута. Нужен е бутонът Sync.
  • Podcasts – Ако обичате да слушате или гледате подкасти, тук можете да синхронизирате даден епизод, който сте свалили на компютъра си. Накрая натискате Sync.
  • Books – Обичате да четете? Няма проблем. Можете да ги четете и на своето Apple Устройство. (Много е удобно да се четат книги на iPad). За да качите файловете, трябва да сте ги вкарали в iTunes чрез File>Add files to library. След това просто слагате тикчетата на избраните книги, или пък избирате всички наведнъж, като използвате опцията automatically include. Можете да добавяте и аудиокниги.
  • Photos – Добавяте снимки към устройството си. Срещу опцията Sync photos from: избирате Choose folder И намирате папката със снимките Ви. После имате опции include all photos (за всички снимки) или selected folders (за избрани папки от папката Ви със снимки). Ако имате и някакви видеа, можете да сложите тикче на Include videos. Ако изберете само определени папки, трябва да им сложите тикче. Накрая задължително се използва бутонът Sync.

Това са 10-те таба, които Ви се появяват. Избирайте внимателно какво слагате на устройството си – нямате безкрайна памет!

Безжична (wireless) синхронизация – При нея се появяват напълно същите менюта и възможности за прехвърляне на файлове. Разликата е, че тук стават малко по-бавно нещата, така че не е удобна за прехвърляне на големи файлове, но пък за малки определено е по-удобна, защото няма нужда да търсим кабел, даже няма нужда да ставаме и да вземаме телефона си. Условията за wireless sync са:

1. Да имате iOS 5+

2. Компютърът и iУстройството да са свързани към един рутер.

3. Да сте активирали опцията, описана по-горе. (Търсете в менюто summary)

Ако урокът Ви е харесал и Ви е бил полезен, можете да го оцените и коментирате. Очаквам Вашите въпроси и коментари. Ако искате да получавате актуални и интересни новини абонирайте се за блога, можете да харесате и фейсбук страницата на iBlog BG!

2 коментара за “Как да синхронизираме iOS устройството си с iTunes?

  1. Здравейте, аз имам проблем от известно време не успявам да прехвърля музика от компютъра си на айфона..Имам инсталирана itunes последна версия, но не успявам да прехвърля нищо. Не знам защо не става. Моля помогнете ми. Чета блогове, гледам клипчета, правя всичко указано, но пак не става….

Вие казахте